Pizza brez glutena, laktoze, kvasa; z dodanimi vlakninami

NI BOLJŠEGA KOT DOMAČA PIZZA. 

Sama imam celiakijo in laktozno intoleranco, zato večino stvari  pečem kar sama doma – zunaj pa tudi težko dobim to dobitno kombinacijo brez glutena in brez laktoze. Moram imeti že pravo srečo, hehe.

Tokrat sem se lotila pizze. Je domača in takšna po mojem okusu – torej z velikooo gobic in dodanimi Figuactiv vlakninami. Postopek je enostaven in hiter, brez napora, tudi za nekuharske mojstre, kot sem jaz. Če pa so tudi tebe doletele velike lušte po domači, obloženi pici in ti je slučajno zmanjkalo kvasa – nič hudega, tukaj dobiš recept za pizzo brez kvasa. 

Kaj pričakovati?

Nisem vedela, kaj pričakovati, le mjslila sem si, da bo testo trdo, pizza suha, ampak jaz jo bom že pojedla. No, zgodilo se je ravno obratno, testo je bilo lepo mehko, pečeno, pizza pa sočna, za obliznit😀

RECEPT ZA 4 OSEBE    

300g brezglutenske temne moke (lahko imaš tudi svetlo ali koruzno moko)

3 dcl toplega mleka brez laktoze /vode      

1 žlička domačega olivnega olja

1 žlička soli

1 pecilni prašek

1 žlica Figuactiv vlaknin

NADEV: moj okus – ti pa lahko narediš po svojem:

Šunka brez glutena in brez laktoze

Nariban sir brez laktoze

Narezana mozzarella brez laktoze

Gobice (rukolo obožujem, a sem jo pozabila kupiti)

3 rezine slanine

POSTOPEK

Prižgemo pečico in jo segrejmo na 2500C.

Moko in vse ostale sestavine stresemo v skledo in začnemo gnetiti. Gnetemo toliko časa, da se neha prijemati rok in sklede. Ne rabimo pustiti, da testo shaja. Kepo testa postavimo v pekač in ga razvaljamo na vse strani. Testo obložimo po želji in damo peči v že segreto pečico. Pustimo peči 15-20min. Dober tek 🙂 

————————————————————————————————————————————

ZAKAJ SEM DODALA VLAKNINE?

Prvi razlog:

Zato, ker je pripročeno in kot pravijo na Inštitutu za nutricionistiko; mora odrasla oseba na dan, vsak dan, zaužiti 30g vlaknin. Vlaknine drugače najdemo v sadju, zelenjavi in žitih, ampak bodimo iskreni; ali jih zaužijemo toliko? Sama zaužijem ogromno sadja in zelenjave, tudi v obliki smutijev, ampak kljub temu jih v sebe ne spravim 30g.

Drugi razlog:

Zato, ker je brezglutenska hrana opustošena vlaknin, vlaknine pa so nujno potrebne za zdravje – torej za zdravo črevesje.

Tretji razlog:

Zato, ker izboljšujejo peristaltiko (vplivajo na črevesno mikrobioto) in s tem tudi prebavo. Ker nabreknejo v črevesju, dajejo tudi daljši občutek sitosti, z njimi z lahkoto vzdržujemo telesno težo in so odlično dopolnilo pri dietah. 

FIguactiv vlaknine dajem tudi v razne smutije, pecivom, kruhu ipd…(recepte objavim kmalu)  

Vlaknine kupiš tukaj.