Kaj je koencim Q10?

Splošno o koencimu Q10

Poglavitna naloga koencima Q10 je proizvodnja celične energije. Gre za molekule, podobne vitaminom, ki se nahajajo praktično v vsaki celici človeškega telesa. Največ jih je v tistih organih, ki potrebujejo največje količine energije, to pa so srce, ledvice, jetra in vranica.

S starostjo (nekje po 35. letu) začnejo količine koencima Q10 v telesu upadati. Pomanjkanje se kaže predvsem kot splošna utrujenost, bolečine v mišicah, zmanjšanje energije, apatija.

Pomanjkanje koencima Q10 je značilno predvsem za ljudi, ki so športno aktivni, preobremenjeni, osebe ki imajo kardiovaskularne bolezni, diabetike, kadilce in ljudi, ki uživajo alkoholne pijače.

Kje najdemo koencim Q10

Največ ga je v rdečem mesu in ribah. Tako ga lahko najdemo v sardinah, skušah, govedini, teletini in svinjskem mesu. Nekaj koencima Q10 vsebujejo tudi špinača, brokoli, arašidi, pistacije ter rastlinska olja. Pri tem pa je pomembno omeniti, da to velja le, kadar je ta hrana surova, sveža in neprocesirana.

Ravno zaradi dejstva, da ga težko zaužijemo s prehrano, je na voljo tudi v oblikah kapsul. Ker je koencim Q10 naravni antioksidant, mu zdravilne učinke pripisujejo mnogi strokovnjaki.

Molekule ščitijo organizem pred prostimi radikali, preprečujejo diabetes ter bolezni srca in ožilja, zavirajo proces staranja, saj obnavljajo celice ter preprečujejo nastanek hormonskega raka.

Zdravilni učinki

Strokovnjaki verjamejo, da koencim Q10 varuje srce in s spodbujanjem proizvodnje energije v celicah znižuje možnost nastanka krvnega strdka. Nivo koencima Q10 je pri ljudeh, ki imajo visok holesterol, nižji, kot pri zdravih ljudeh iste starosti.

Ker upočasnjuje proces staranja in preprečuje nastanek novih gub, ljudje koencim Q10 pogosto imenujejo kar »eliksir mladosti«. Koža ki vsebuje večjo količino teh molekul namreč zagotavlja večjo sposobnost tvorjenja kolagena, elastena ter ostalih molekul v koži, ki so pomembne za njeno prožnost. Tudi zaradi tega koencim Q10 vse več uporabljajo tudi v kozmetiki.

Zdravilne učinke koencima Q10 povezujejo tudi z lajšanjem bolečin in blaženjem simptomov pri raku dojke, parkinsonovi bolezni ter preprečevanju simptomov dentalnih obolenj, zaradi zagotavljanja energije in krepitve imunskega sistema pa ga priporočajo predvsem v prehodnih obdobjih leta.