Dermatitis – življenje z dermatitisom

Kaj je dermatitis?

Atopijski dermatitis na pregibu zapestja pri otroku
Atopijski dermatitis na pregibu zapestja pri otroku, vir: lastna fotografija

Dermatitis je splošni izraz in opisuje vnetje kože. Zanj je značilno, da ima lahko veliko vzrokov in da se pojavi v različnih oblikah, skupni imenovalec pa je srbeč izpuščaj na otečeni, rdeči koži.

Koža, prizadeta od  dermatitisa, je suha, tanka, občutljiva in posledica tega je še bolj suha, luskava in srbeča koža.

Primeri dermatitisa vključujejo atopijski dermatitis (ekcem), prhljaj in izpuščaj, ki jih povzroči stik s številnimi snovmi, npr: strupeni bršljan, dražeča mila in detergenti, nakit iz niklja ipd.

Dermatitis je vedno  bolj razširjena kožna bolezen. Ni nalezljiva, a kljub temu prinaša s seboj številne neprijetnosti, kot so stres, pomanjkanje spanca, zmanjšana samozavest in samozaupanje, poviša se samokritičnost in zmanjšanje samopodobe (še posebej, če je atopijski dermatitis prisoten na zelo vidnem mestu – na obrazu), bolniki pa se srečujejo tudi z diskriminacijo.

Simptomi

Poznamo več vrst oz. oblik dermatitisa  in vsak izgleda nekoliko drugače ter se pojavlja na različnih delih telesa. Najpogostejši tipi dermatitisa so:

ATOPIČNI DERMATITIS (ekcem)

Je vnetna kožna bolezen, nenalezljiva, a kronična.

Značilna je za dojenčke, otroke in odrasle. Pojavlja se lahko že v prvih 6-ih mescih živlenja, prizadane pa kar 20% otrok in 2-5% odraslih, število bolnikov pa se iz leta v leto veča. Običajno se pojavlja ob pregibih – znotraj komolcev, na zapestju, za koleni, za ušesi, vekah in na sprednjem delu vratu, tudi na obrazu.

Gre za srbeče področje z izpuščaji; izpuščaj lahko med praskanjem pušča tekočino in nastane skorja – še bolj suha koža. Ljudje z atopijskim dermatitisom se soočajo z izboljšanjem ali pa z izbruhom; veliko vlogo pri tem igra letni čas in temperatura. Značilno je, da čez zimo atopijski dermatitis pokaže »vso svojo moč«, medtem ko poleti ”zbledi” in se umiri.

KONTAKTNI DERMATITIS

Za kontaktni dermatitis so značilni izpuščaji na predelih kože, ki so prišli v stik s snovmi, ki kožo dražijo ali povzročijo alergijsko reakcijo (stik s strupenim bršljanom, detergentom, milom, eteričnim oljem….). Rdeč izpuščaj izgleda napihnjen – kot od opekline in zelo srbi. Alergija se lahko širi.

SEBOROIČNI DERMATITIS

Ta tip dermatitisa se kaže v luskastih madežih, mastnih madežih, pordelosti,  rdeči koži in ”trmastemu” prhljaju. Prizadene mastne površine kože; obraz, zgornji del prsnega koša, hrbet, lasišče. To je lahko dolgo stanje z obdobji remisije in okorelosti. Pri otrocih je ta motnja znana kot zamašek zibelke.

Vzroki dermatitisa

Številni zdravstveni razlogi, alergije, genetski dejavniki in dražilci lahko povzročijo različne vrste dermatitisa:

ATOPIJSKI DERMATITIS (ekcem)

Ta oblika dermatitisa je povezana z geni, je zelo povezan z astmo in senenim nahodom. Otrok podeduje bolezen od staršev – če imata oba starša atopijski dermatitis, ima otrok kar do 80% možnosti za dedovanje.

KONTAKTNI DERMATITIS

Ta oblika dermatitisa je posledica neposrednega stika z enim od mnogih dražilnih snovi ali alergenov, kot so: strupeni bršljan, nakit iz niklja ali nakit ki vsebuje nikelj, čistila, parfumi, kozmetika in celo konzervansi v številnih kremah in losjonih.

SEBOROIČNI DERMATITIS

To obliko dermatitisa lahko povzroči kvas (glivica), stres, hormoni, prekomerno delovanje hormonov in prekomerno delovanje lasnih mešičkov ali oljnih žlez.

Dejavniki tveganja

Na razvoj določenih vrst dermatitisa lahko vplivajo številni različni dejavniki:

 • STAROST. Dermatitis se lahko pojavi v katerikoli starosti, ne glede na spol, za atopijski dermatitis je značilno, da se pojavlja že pri dojenčkih. Ugotovljeno pa je tudi, da starejša je mama ob rojstvu otroka, večjo možnost ima otrok za atopijski dermatitis.
 • ALERGIJE IN ASTMA. Ljudje, ki imajo osebno ali družinsko preteklost ekcemov, alergij, vročine ali astme imajo večjo verjetnost, da bodo razvili atopijski dermatitis.
 • POKLIC. Delo, ki ga opravljate, lahko tudi vpliva na dermatitis. Ste veliko pod stresom, ste v stiku z določenimi kovinami, topili ali čistilnimi pripomočki – povečujete možnost za atopijski dermatitis. Npr: Zdravstveni delavci so izpostavljeni  ekcemu roke.
 • ZDRAVSTVENI POGOJI. Morda imate povečano tveganje za seboroični dermatitis, če imate srčno popuščanje, Parkinsonovo bolezen in virus HIV.
 • OKOLJE. Večja kot je onesnaženost okolja, v katerem oseba živi, večja je možnost za razvoj bolezni. Pomembo vlogo igra tudi temperatura okolja – za atopijski dermatitis je ugotovljeno, da se hitreje razvija in kaže vso svojo moč v hladnem okolju (pri nas je to pozimi).
Atopijski dermatitis pri otroku, vir: lastna fotografija
Kontaktni dermatitis v razvoju
Kontaktni dermatitis v razvoju, vir: lastna fotografija

Nega dermatitisa

Čiščenje in nega kože pri dermatitisu morata biti zelo skrbno izbrani, saj pomenita možnost izboljšanja in sta tudi eni od dejavnikov, ki pomagajo lajšati ali preprečiti dermatitis. Čiščenje srbečega izpuščaja, povezanega z dermatitisom, lahko povzroči odprto rano, ki se lahko okuži. Te kožne okužbe se lahko širijo in predstavljajo popolno neprijetnost in samopodobo, niso pa smrtno nevarne.

Posebno pozornost namenimo še atopijskemu dermatitisu (tudi atupični dermatitis), ki je najbolj razširjena oblika dermatitisa.

ATOPIJSKI DERMATITIS

Včasih je veljalo, da se atopijski dermatitis pojavi le pri dojenčkih in nato čez čas izzveni. A to ne velja več. Atopijski dermatitis je kožna bolezen, ki se lahko pojavi že v prvih 6-ih mesecih življenja in lahko traja več let, spol ni pomemben, čeprav je ugotovljeno, da za atopijskim dermatitisom trpi več žensk kot moških.

Ta oblika dermatitisa se pojavlja na obrazu, zunanjem delu rok in nog, na vekah, na pregibih ipd. Prične se s srbečico in rahlo rdečim predelom. V obdobju hladnega zraka oz. v obdobju zime ima atopijski dermatitis pravi izbruh in se pokaže v vsej svoji moči. V tem stanju ga je potrebno še posebej pametno negovati. V toplem času oz. v obdobju poletja dermatitis izzveni oz. se izboljša.

Pri dojenčkih, malčkih in manjših otrocih je ugotovljeno, da atopijski dermatitis najprej izbruhe na obrazu – na licih, z odraščanjem pa se lahko širi po telesu. Danes naj bi po svetu za to obliko kožne bolezni trpelo okoli 18 milijonov ljudi.

Razlika med zdravo in atopično kožo
Razlika med zdravo in atopično kožo, vir: https://atopicdermatitis.net/skin-body-parts-affected/

VZROKI

Med pomembnimi vzroki za nastanek atopijskega dermatitisa so podedovane motnje kožne pregrade. Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo zmanjšano količino nekaterih lipidov v roženi plasti kože, kar pomeni, da je motena funkcija kože za zmanjševanje izgube vode zaradi izhlapevanja; koža se ne more sama ščititi in uravnavati normalno ravnovesje. Zaradi tega pride do večje izgube vode skozi povrhnjico, zato postane koža suha, rahlo srbeča in  prične se luščiti.

Poleg genetike pa na pojav atopijskega dermatitisa vplivajo tudi okoljski dejavniki in stik z njimi (pršice, mila, čistila, stres, vročina, stik z živalmi ipd…) stanje kože le še poslabšajo ali v najslabšem primeru, sprožijo začetek bolezni.

Poznani sta 2 značilni fazi atopijskega dermatitisa:

 • Akutna faza (izbruh)
 • Neakutna faza (izboljšanje ali celo ponik atopijskega dermatitisa)

Akutna faza ali faza izbruha je zelo aktualna v zimskem času, ker so temperaturne razlike zelo občutne. Ker koža nima dovolj lastnih lipidov za uravnavanje vlage, pride do izsušenosti kože- koža postane zelo suha. Rdečina in izpuščaji se razširijo in močno srbijo, koža lahko postane tudi luskava, neenakomerna in celo otekla. Nastanejo lahko tudi kraste in obsežno luščenje. V akutni fazi je pomembno hlajenje in vlaženje kože, zdravniki pa svetujejo tudi jemanje probiotikov, omega 3 maščobnih kislin ali vitamina D; to naj bi olajšalo simptome.

Predeli atopičnega dermatitisa pri dojenčkih
Predeli atopičnega dermatitisa pri dojenčkih, vir: https://www.nationaljewish.org/conditions/eczema-atopic-dermatitis/eczema-symptoms

Pri dojenčkih se bolezen lahko začne že pri prvih 3-mesecih, to opazimo kot srbeča, pordela in suha žarišča po licih, ki se lahko širijo z obraza na zgornji del trupa in dele okončin. Zanimivo pa je, da je koža pod plenicami, v gubah in okoli ust praviloma zdrava. Po prvem letu spremembe na licih izginejo, ostanejo pa manjša srbeča žarišča na gležnjih in na zapestju, pri starejših otrocih pa se znaki kažejo na zunanji in notranji strani rok in nog, za ušeski, na vekah, na obrazu.

Za neakutno fazo ali fazo izboljšanja je značilno, da se atopijski dermatitis ”pomiri” oz. se zelo ublaži. Koža je vseeno nekoliko suha; rahlo suha, lahko tudi rahlo luskava, a vseeno občutljiva in razdražljiva – medicinsko se takšno stanje imenuje kseroza (ime za suho kožo).

Kdaj do zdravnika?

 • Ko je koža srbeča in vas moti pri vsakdanjih ritualih in pri spanju
 • Ko je koža boleča, celo vneta in zelo srbeča
 • Sumite, da je vaša koža okužena
 • Ko opazite značilen izgled ali spremembo na koži
 • Ko imate ponavljajoča se vnetja na koži
 • Ko pride na suhi koži do izbruhov

 

Dermatologinja pregleduje kožo pacienta
Dermatologinja pregleduje kožo pacienta, vir: https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/should-you-see-a-dermatologist.aspx

Značilnosti oz. simptomi atopijskega dermatitisa

 • Suha koža
 • Rdečica in srbenje – pri dojenčkih in manjših otrocih na licih
 • Razpoke na pregibih, zunanjem delu rok in nog, za ušesi, na vekah
 • Izpuščaji na licih, rokah in nogah

Zdravniki najprej prepišejo kortikosteroidne kreme. To so močne kreme, ki zelo dobro umirijo vnetje. Njihova slabost je,  da je njihova uporaba omejena, ker ob redni uporabi tanjšajo kožo. Bolnik mora prizadeto mesto nato ves čas skrbno negovati, zato si preberite naslednje nasvete.

Nasveti za obvladovanje atopijskega dermatitisa

 • Krajše kopeli ali kratka, hitra prha. Na prizadeti del lahko položite tudi vlažno krpo. Kopanje naj traja od 5-10 min, namakajte se v topli (320 – 340) in ne vroči vodi. Uporabite kopalno olje, je zelo koristno, vendar ne v akutni dobi.
 • Uporabljajte nežne izdelke za prhanje in tuširanje, brez mila, brez vonja (ali zelo blag vonj), brez parabenov, mineralni olj  in dišav (brez parfumov), kot je Aloe vera baby sensitive šampon&gel za prhanje (namenjen dojenčkom, otrokom in odraslim), ki skrbi za pH kože.
 • Ne izpostavljajte se vodi, saj voda izplavlja vlažilne gradnike.
 • Po kopanju kožo dodobra popivnajte, potrepljajte z mehko brisačo, da ne pride še do dodatnega draženja kože ali celo do poškodb (počen izpuščaj, drgnjenje kože – luščenje).
 • Vlažite in negujte kožo. Losjon za telo hranite v hladilniku (saj ohlajene kreme in losjoni še dodatno hladijo in pomirjajo srbečico in rdečino) pred nanosom na kožo pa ga vedno najprej segrejte med dlanmi.
 • Prostor redno zračite zaradi vlažnosti, suho ozračje kožo še dodatno izsuši.
 • Prostore redno čistite, brišite prah (z vlažilno krpo), uporabljajte antialergisjke prevleke – zmanjšuje se verjetnost poslabšanja bolezni zaradi pršic.
 • Izogibajte se aktivatorjem atopisjkega dermatitisa (alergeni v hrani, v mleku, arašidi, soja, jajca, stročnice, citrusi…)
 • Oblačila naj bodo bombažna (ne sintetična) in ohlapna (da koža diha). Lahko oblečete tudi svilo, ki lepo pomirja in ”boža” kožo, primerna pa so tudi lanena oblačila.
 • Pri izhodu iz morja ali bazena si dodobra splahnite telo, saj lahko klor in sol zategujeta in še dodatno izsušita kožo, pospešujeta pa tudi srbečico.
 • Poskrbite za vam ustrezno sončno kremo, od nas priporočamo alojine sončne kreme.
 • Pozimi uporabljajte dobro vlažilne kreme, poleti malo manj, saj se bolniki pod njimi preveč potijo. Poglejte naše Aloe evera baby sensitive kremice za vse generacije.
 • Izogibajte se kajenju, alkoholu, stresu.
 • Poskrbite za zdravo prehrano in dovolj spanca.
 • Pri pranju perila se izognite mehčalcem (zaradi parfumov in ostalih alergenov, saj dražijo kožo), perilo po vsakem pranju še dodatno splahnite pod vodo.
 • Pri negi kože se izognite uporabi dražečih kozmetičnih izdelkov. Poleg dobro vlažilnih krem priporočamo, ker pomagajo, kreme in losjone z vsebnostjo cinka in srebra (kliknite tukaj) saj delujeta protivnetno, protimikrobno, stabilizirata ter obnavljata kožo. Cink slavi po protivnetnih in zdravilnih lastnostih, pomaga pa tudi pri presnovi maščobnih kislin.
Pri kopeli in prhanju se priporočajo izdelki za vlaženje kože. V kopeli uživajte v topli vodi, največ do 10 min.
Pri kopeli in prhanju se priporočajo izdelki za vlaženje kože. V kopeli uživajte v topli vodi, največ do 10 min, vir: http://css.dewarlorx.com/bathing-with-chronic-fatigue/

PREHRANA

Lahko vitamin D, probiotiki in omega3 maščobne kisline pomagajo?

Pri lajšanju oz. pri ”negi” dermatitisa s hrano imata velik vpliv hrana in prehranska dopolnila. Hrana mora biti zelo zdrava, lahka in sveža. Poudarja se pomen uravnotežene, raznolike in nepredelane hrane. Podpora se dopolnjuje s prehranskimi dopolnili. V tej smeri je narejenih že veliko študij (poglejte pod vire).  Dobre rezultate so pokazali probiotiki, omega 3 maščobnimi kislinami in vitaminom D.

VITAMIN D

Atopijski dermatitis je kronična vnetna kožna bolezen, ki prizadene veliko število otrok po vsem svetu. V glavnem nastane motnja epidermalne pregrade in nenormalni imunski odziv. Vitamin D lahko vpliva na prirojeni in prilagoditveni imunski sistem, na splošno v prid zmanjšanju alergijskih mehanizmov, pa tudi lahko izboljša pregrado kože in zmanjša tveganje kolonizacije kože. Tako vse več dokazov povezuje ta vitamin z atopijskim dermatitisom, čeprav sklepi niso soglasni. (Beri tukaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25985948).

Iz naše ponudbe priporočamo vitamine Vita aktiv in/ali Aloe Vera gel za pitje z okusom breskve, ki je brez sladkorja. Za starejše osebe ženskega spola pa je moč dobiti Phyto Activ tablete z dodanim D vitaminom in ostalimi vitamini.

PROBIOTIKI

”Pri določenih boleznih, ki se pojavljajo v otroški dobi, kot so laktozna intoleranca, akutni virusni enteritis, atopijski dermatitis in driska zaradi antibiotičnega zdravljenja, so se probiotiki in prebiotiki pokazali kot koristni. Za nekatere probiotične vrste in seve je dokazano, da zmanjšujejo pojavnost in težo klinične slike pri atopičnih boleznih in da zgodnja uporaba probiotikov lahko zmanjša alergijsko senzibilizacijo”

(vir: http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-YNBZVRZV/77250ca2-7829-40c8-8a5b-02276b154cdf/PDF).

Iz naše ponudbe priporočamo probiotike 12+; z 12 različnimi sevi s kar 1 milijardo probiotičnih bakterij. Kapsule so iz celuloze (vegi) in so dvojno mikrokapsulirane, da jih želodčna kislina ne razje in tako pridejo v celoti do črevesja. Tudi probiotike lahko kombinirate z Aloe vera gelom za pitje po vašem okusu, saj aloja pospešuje absorpcijo probiotikov.

OMEGA 3

Študije so pokazale, da lahko dodajanje maščobnih kislin z dolgo verigo omega-3 predstavlja obetaven pristop v preprečevanje alergijskih motenj, zlasti atopični dermatitis.

(Beri tukaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26882378).

Aloe Vera Lifetakt, vir: lastna fotografija

Iz naše ponudbe priporočamo omega 3 maščobne kisline, z visoko EPA in DHA vsebnostjo.

Otrokom lahko probiotike PROBIOTIC 12+ ponudimo na žličko. Kapsulo odpremo in probiotične bakterije stresemo na žličko. Otrok lahko poplakne probiotike z Aloe vero z oksuom breskve (brez sladkorja, brez aloina) ali z vodo – izbira je vaša.

Aloe vera pospeši absorbcijo probitikov in krepi imunski sistem s preko 250 hranili.

Aloe vera iz linije LIFETAKT je pridobljena iz najmodernejše proizvodnje Aloe vere v Evropi (več preberite tukaj).

 

 

 

 

 

 

VIRI:

 

 1. https://www.medicinenet.com/atopic_dermatitis/article.htm#atopic_dermatitis_facts
 2. https://atopicdermatitis.net/affect-weather/
 3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
 4. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
 5. https://www.healthline.com/health/atopic-dermatitis/treatment-options#1
 6. http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-YNBZVRZV/77250ca2-7829-40c8-8a5b-02276b154cdf/PDF
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828648/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26882378
 9. http://www.sageclinic.com/fish-oils-treatment-atopic-dermatitis/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2914320/