Boljše od zelenega čaja in rdečega vina

ANTIOKSIDANT: BOLJŠI OD ZELENEGA ČAJA IN RDEČEGA VINA

Dolgo je veljalo, da imata največjo vrednost polifenola zeleni čaj in rdeče vino, najnovejše raziskave pa dokazujejo, da Cistus Incanus vsebuje kar 3x več polifenola kot zeleni čaj in da je kar 30x močnejši od sveže iztisnjenega limoninega soka.

KAJ SO POLIFENOLI?

Polifenoli so zelo močni antioksidanti, ki odlično ščitijo pred boleznimi in vplivajo na boljše zdravje in boljše počutje. Telo varujejo pred prostimi radikali, pred oksidacijskim stresom in hkrati tudi čistijo telo.  Zaradi te vloge ščitijo telo pred stresom, pred upadom imunskega sistema, pred boleznimi in tudi pred rakom, študije pa dokazujejo pozitivne vplive polifenolov Brškina tudi na virus HIV.

                                                             Slika 1: Brškin navduši tudi z izgledom

KAJ SPLOH JE BRŠKIN?

Ste že slišali za Brškin oz.brškinov čaj (lat. Cistus Incanus)? Tudi jaz ga nisem poznala, vse dokler ga nisem ”srečala” pri LR-u in se vprašala, kaj je to? Brškin je zimzeleni grm s sivo zelenimi listi in čudovitimi rožnato vijoličnimi cvetovi, ki jih je mogoče najti predvsem v suhem sušnem mediteranskem območju. Cistus incanus je hibrid med Cistus albidus in Cistus crispus, je pa Cistus tudi rod cvetenja rastlin v družini rockrose.

Rastline, ki rastejo v sredozemskih ekosistemih, prenašajo več stresov in težkih stanj – kot so pomanjkanje vode, visoka sončna obsevanost in visoke temperature. Te sredozemske rastline imajo visoke ravni polifenolov, da jih zaščitijo pred temi stresorji; v zameno, to so polifenoli v teh prožnih rastlinah, ki vsebujejo antioksidante, ki na koncu izboljšujejo naše zdravje. Pri tem je omembe vredna predelava Brškina, ki mora biti precizna in brez odpadnega materiala rastline. Zato pri obdelavi brškinovih listov pri LR-u uporabljamo le na drobno rezane, bogate liste visoke kakovosti. Les, stebla in odpadni material skrbno izločimo.

IZBRAN ZA RASTLINO LETA

Iz Brškina pridobivamo čaj, ki je Evropi zelo zelo popularen, leta 1999 je bil izbran celo za rastlino leta. Brškin slovi po svojih super zdravilnih učinkih, prepriča pa tudi njegov okus. Lahko se postreže kot topli napitek ali kot ledeni čaj.

                                Slika 2: Razvajanje brbončic in zdravja skozi vso leto

V STARIH ČASIH SO GA UPORABLJALI V MEDICINSKE NAMENE

Brškin ni novo odkritje. Je rastlina, ki je bila nekoč zelo priljubljena, predvsem v Stari Grčiji. Uporabljali so jo za medicinske in terapevtske namene. Po dokumenacijah sledeč, se je čaj uporabljal za krepitev imunskega sistema, celjenje ran, odganjanje bolečin v grlu,  za čiščenje ustne votline – kot ustna vodica, grgljanje in tudi kot lepoti tonik, saj ima Brškin na kožo antiage učinek.

SMEŠNA MOČ BRŠKINA

Brškin je znan po svoji smešno visoki stopnji antioksidantov in polifenolnih spojin. Ugotovili so, da so rastlinski polifenoli močni antioksidanti s potencialnimi koristmi za zdravje, ki imajo antivirusni in antibakterijski potencial. S študijami je pokazal obetavne dokaze proti virusu gripe, ne da bi pri tem pokazal toksične učinke.

V klinični študiji, ki jo sestavljajo 300 bolnikov z okužbami zgornjih dihal, so bili ugotovljeni pomembni rezultati, ki podpirajo uporabo te rastline. Del skupine je bil zdravljen s Cistus incanus in drugo skupino z zelenim čajem v določenem časovnem obdobju. Ugotovljeno je bilo, da imajo bolniki, zdravljeni z Brškinom, znatno manj simptomov okužbe dihalnih organov kot bolniki, ki se zdravijo z zelenim čajem.

Druga študija, ki je vključevala 160 bolnikov s prehladom, je pokazala, da so se simptomi med zdravljenjem z zdravilom Cistus incanus znatno zmanjšali, medtem ko je zdravljenje s placebom povzročilo manj izrazito zmanjšanje simptomov.

 20 POZITIVNIH in UČINKOVITIH RAZLOGOV ZAKAJ GA PITI

 1. Ima antioksidativne lastnosti, odpravlja proste radikale in ščiti celice
 2. Varuje pred oksidativnim stresom
 3. Ima antigljivske lastnost
 4. Ima antibakterijske lastnosti, preprečuje Streptococcus mutans
 5. Upočasnjuje proces staranja zaradi antioksidativne aktivnosti
 6. Protivirusna dejavnost proti virusom, ki povzročajo življenjsko nevarne bolezni
 7. Lahko pomaga pri simptomih bolezni Lyme
 8. Pomaga pri okužbah sečil
 9. Preprečuje okužbe s HIV, virus Ebole in Marburg
 10. Ščiti DNA (klinična študija)
 11. Ima antibakterijske lastnosti, preprečuje Streptococcus mutans
 12. Spodbuja zdravje zob
 13. Zmanjšuje simptome navadnih okužb z mrazom in zgornjih dihal
 14. Dejavnost proti virusu influence
 15. Antigljivske lastnosti
 16. Prikazuje močno protivnetno aktivnost
 17. Nase veže težke kovine (kadilci)
 18. Čisti telo in kri
 19. Stabilizira srčno-žilni sistem
 20. Krepi imunski sistem
 21. Brez kakršnihkoli stranskih učikov

KATERI BRŠKIN IZBRATI?

LR-ov brškin se od odrugih razlikuje po predelavi, ki mora biti precizna in brez odpadnega materiala rastline. Zato pri obdelavi brškinovih listov pri LR-u uporabljamo le na drobno rezane, bogate liste visoke kakovosti. Les, stebla in odpadni material skrbno izločimo. Brškin pridobivamo in Sredozelja. Je brez kakršnihkoli dodatkov.

Čaj je 100% naraven, brez dodatnih arom, navdušuje pa s kar 95% Brškina in s 5% procenti mete, ki okus samo še popestri.  Pri izbiri Brškina je potrebna tudi pozornost: med sestavinami mora biti napisan Cistus Incanus in ne le Cistus, takrat govorimo o pravem  Brškinu in njegovi moči.

Okrepite si imunski sistem in se pustite zdravo razvajati,  kliknite in si naročite svoj Brškinov čaj tukaj.

 


Morda vas zanima še dodatna podpora zdravja?

Dodatna radost? 

Dobro počutje na jesen in zimo?

Brškinov sprej z vitaminoma C in E                       Brškinove kapsule z vitaminom C in cinkom

 

Natalija Kotnik


VIRI:

Google. Polyphenolic. Pridobljeno dne 5.10.2018 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000740/

 

Google. Cistus incanus HIV. Pridobljeno  dne 4.10.2018

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735868/

 

Google. Antibacterial Cistus Incanus. Pridobljeno dne 5.10.2018 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10709448

 

Google. Pridobljeno dne 4.10.2018  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2876

 

Google. Cistus Incanus tea. Pridobljeno dne 4.10.2018 iz

https://mindbodyyes.com/cistus-incanus-health-benefits/

 

Google. Cistus Incanus DNA. Pridobljeno dne 5.10.2018 iz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10917563.